زنوز طبیعت زیبا؛ چشمه های گوارا؛ اراضی حاصلخیز و باغات میوه فراوانی دارد. آب وهوای معتدل و لطیف آن پرورش دهنده بهترین؛ مرغوبترین و خوش خوراک ترین سیب در ایران است که از شهرت جهانی برخوردار است.
سیب زنوز از نظر کیفیت و کمیت مقام اول محصولات سردرختیهای زنوز را دارد.
زنوز دارای 7 روستای دیدنی است که معروف ترین آن روستای “زنوزق” تنها روستای پلکانی آذربایجان است. جالب این که قدمت آن حتی از روستاهای مشابهاش همچون ماسوله هم بیشتر است. زنوزق به علت شکل کوهستانی منحصر بهفرد، دهها چشمه جوشان دارد. چشمههایی که بیشتر آنها در باغات میجوشند و مناظر دیدنی از خود به نمایش گذاشتهاند. این روستا که در دل کوه قلعه قرار دارد، با خانههایی با در و پنجره آبی، قرمز و سبزرنگ تزئین شده است به شکلی که توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. روستایی زیبا با چشمانداز عالی که منطقه بسیار بکری برای علاقهمندان آثار تاریخی به وجود آورده است.
زنوزق عروس روستاهای ایران و بی شک زیباترین روستای پله کانی و تاریخی است.
هنگامی که از جاده کنار زنوزق به راه میافتیم و در پیچ و خم آن مناظر سبز را میبینیم، پس از چندین کیلومتر به دشت بزرگ و سرسبزی میرسیم که در تابستان به بهشتی بیبدیل تبدیل شده است. دشتی که پذیرای بسیاری از مسافران دیگر شهرهای آذربایجان است با منظرهای جالب و در نوع خود منحصر بهفرد! در این منطقه تا چشم کار میکند، سبزه و چمن میبینید.
در فاصله ۱۵ کیلومتری شمال زنوز کوههای ماهار و آغ داش که از طبیعت کم نظیر در کشور و منطقه بهرهمند هستند.
در بالای قلهی ماهار منطقه صاف و هموار به مساحت بیش از صد هکتار وجود دارد و با مناطق پیرامونی و آغ داش که دارای وسعت صدها هکتار است به عنوان یکی از تفرجگاههای منطقه شمال غرب شناخته شده است.
وجود گونههای مختلف گیاهی خصوصاً سبزیهایی چون چیچک، غاز یاقی، سیر وحشی و … آن را بسیار زیبا و دلنشین میسازد و در ماههای اردیبهشت و خرداد گردشگران بسیاری را از شهرهای دور و نزدیک به خود جذب میکند.
این صخرهها در انتهای غربی کوههای برهسر است و باغهای حومه زنوز از آنجا شروع میشود.
این صخرهها به صورت دیوارههای صاف از جنس سنگ است و ارتفاع دیوارهها به بیش از ۷۰-۶۰ متر میرسد و طول آن بیشتر از ۵۰۰ متر است. این ناحیه تا چند سال پیش ناشناخته بود، تا اینکه در سالهای اخیر مورد توجه صخرهنوردان قرار گرفت و صخرهنوردان بسیاری از مناطق مختلف کشور جذب آن میشوند. امروز هم در میان آژانسها، تورهایی با نام سلدرم به این منطقه روانه میشوند.
باغات پلکانی زنوز در امتداد زنوز چای و در دو سوی آن قرار دارد. اما بخش عمدهای از باغات پلکانی زنوز در ناحیه شمالی زنوز چای و تا امتداد ناحیه دیزج زنوزق و میشاند و میراثدان روستای درق به طور یکپارچه وجود دارد. این پیوستگی به قدری است که امکان تفکیک بافت شهری زنوز را از روستاهای زنوزق، کودلر و درق مشکل میسازد.
شیب تند ناحیه شمال زنوز چای به دلیل ایجاد باغات پلکانی قابلیت بهرهبرداری کشاورزی پیدا کرده و علاوه بر حفاظت از خاک ویژگیهای کمربند سبز را در خود دارد. لذا الگوی مناسبی برای اقلیمهای مشابه است.