زنوز یک کلمه ترکیبی باستانی بوده زون + اوز تشکیل شده، برخی آن را با نام های رومی زون یا زنو امپراطور شرقی در قرن پنجم میلادی ارتباط می دهند.
Zone در زبان انگلیسی به معنی منطقه و ناحیه، در زبان فارسی به معنی حصه، اگر پسوند کلمه را هو، زو یا شبیه آن بدانیم، به معنی ناحیه خداوند. عده ای بر این عقیده اند کلمه زنوز از یونس گرفته شده، یونوس، یونوز، سپس به زنوز تبدیل شده باشد، عده ای زنوز را به معنی دو بهار، و عده ای دیگر به معنی سنگلاخ معنی کرده اند. کلمه زنوز در لغت اوستایی ترکیبی از زُن zone (منطقه) و اوز (چشمه) یعنی شهر چشمه ساران دانست. در زنوز قدیم بیش از پانصد رشته چشمه وجود داشت و اکثر آنها به طرف قبله جاری میشدند. در برخی از نوشته ها 360 رشته چشمه ذکر شده است.
دقیقا معلوم نیست، کلمه زنوز ریشه لاتین، یونانی و یا نام اساطیر یونانی باشد.
زنوز طبیعت زیبا؛ چشمه های گوارا؛ اراضی حاصلخیز و باغات میوه فراوانی دارد. آب وهوای معتدل و لطیف آن پرورش دهنده بهترین؛ مرغوبترین و خوش خوراک ترین سیب در ایران است که از شهرت جهانی برخوردار است.
با گسترش اسلام، مشاهیر دینی و فرهنگی نیز ممکن است از زنوز نشأت گرفته باشند. ممکن است علمای دینی، شاعران، و فیلسوفان معروف از این ناحیه باشند که به ترسیم و ترویج اصول دینی و فرهنگ اسلامی پرداختهاند. ممکن است شهر زنوز شاهد ظهور و فعالیتهای مشاهیر معاصر در زمینههای مختلف باشد. این افراد ممکن است در زمینههای فرهنگی، هنری، علمی یا اقتصادی فعالیت داشته باشند و نقش مهمی در توسعه و شهرت شهر داشته باشند.
شهید به فردی گفته میشود که به دفاع از اصول، ایدهها، و ارزشهای مذهبی یا سیاسی، به طور معمول در مقابل تهدیدها و خطرات، جان خود را از دست داده باشد. این اصطلاح به خصوص در مواقع جنگ، انقلابها، مبارزات ملی و مواجهه با ظلم و فساد به کار میرود.
شهدا معمولاً در تاریخ و فرهنگهای مختلف به عنوان نمادهای ایثار و ایمان به دیده میشوند و جایگاه ویژهای در جوامع به دنبال خود دارند.